Tudnivalók

MIBŐL ÁLL EGY HELYSZÍNI FELMÉRÉS ÉS TANÁCSADÁS

1 Szakértő kollégáink egyike megvizsgálja az épületet és környezetét. Kiemelkedő figyelmet fordítva a használható tetőfelületek tájolására, a tető és falak szerkezetére és a már meglévő villamos hálózatra. Első konzultációnk teljesen ingyenes.

2 A villanyszámla és a felhasználói szokások, valamint egyéb igények figyelembe vételével közösen meghatározzák az igényeket, melyhez kollégánk már a helyszín ismeretében meg tudja mondani milyen és mekkora napelemes rendszerre van szükségük.

3 Tájékoztatás nyújtása a jelenlegi árakról, trendekről és technológiákról, mely után Ön nyugodt szívvel el tudja dönteni melyik rendszerre van szüksége.

4 Rendszer tervezés és árajánlat készítése, megállapodás esetén teljes körű kivitelezés.

Helyszíni Felméréshez szükséges:

 • Utolsó villanyszámla és elszámoló számla.
 • Nem hiteles tulajdoni lap, amely díjmentesen letölthető az ügyfélkapun online.
 • Döntéshozó személy.

napelem kisokos

 • Mi is a napelem?

  A napelem  egy olyan eszköz, amely napfényből állít elő elektromos áramot. A napelem fény hatására működik, így a felhőkön keresztül érkező napsugárzásból is termeli az áramot. A napelem és a napkollektor közötti fontos különbség, hogy a napelem elektromos energiát állít elő, míg a napkollektor az épület melegvíz ellátásában nyújt hasznos segítséget.

 • A napelemek típusai

  A napelemeket technológiájuk alapján két fő csoportba szokás sorolni, a kristályos és vékonyrétegű napelemek csoportjára. A kristályos napelemek a legrégebben használt, leginkább kiforrott és a legelterjedtebb technológiának számítanak, 1954 óta gyártják őket tömeggyártásban. A napelemek a kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilíciumcellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. A cellák gyártási technológiája alapján megkülönböztetünk monokristályos és polikristályos cellákat. A különbség a két technológia között a szilíciumtömbök előállításában van, amiből a cellákat vágják.

 • Hogyan működik?

  Mikor a napelem elnyeli a fényt, mozgásképes töltött részecskék keletkeznek. Ezek az apró részecskék olyan fizikai változást hoznak létre, amely hatására elektromos áram termelődik.Egy napelemes rendszer egyik legfontosabb része maga a napelem, amelyben a félvezető leggyakrabban kristályos szilícium villamos energiát képes biztosítani a fény gerjesztő hatásának köszönhetően. A ma legelterjedtebben használatos csoportosítás szerint beszélhetünk kristályos napelemről és vékonyréteg napelemekről.A napelemek további működésükről bővebben tájékoztatást kollégánktól kaphat az ismert elérhetőségeink egyikén.

 • Hogyan folyik a villamos-áram termelés?

  A napelemes rendszerek a napkollektoros rendszerekhez képest sokkal általánosabb megoldást nyújtanak. Ahogyan már említettük, fény hatására villamos áramot állítanak elő, melyet sokrétűen alkalmazhatunk költségmegtakarítás elérésére. Két fő termékfajtát különböztetünk meg, ahogy arról fentebb már szót ejtettünk. Napelemes rendszerünkből érkező energiát szintén kétféle módon kapcsolhatjuk meglévő villamoshálózatunkhoz:

 • Központi villamos hálózatra kapcsolódó módon (hálózatra tápláló) 

  A központi hálózatra való csatlakozás úgynevezett ad-vesz mérőórán keresztül történik, mely a helyi áramszolgáltató engedélyéhez kötött. Az engedély feltételei például a megfelelő hálózati inverter, szabályos mérőhely, szükséges fázis és amper szám megléte. Ezt úgynevezett igénybejelentő munkalap kitöltésével ellenőrizhetjük, melynek beküldését követően az áramszolgáltató Gazdasági Tájékoztató formájában nyilatkozik a feltételek teljesüléséről.

 • Autonóm, hálózatra nem kapcsolódó módon (sziget üzemű)

  Autonóm (akkumulátoros) rendszer esetében a megtermelt áramot nem kapcsoljuk rá a központi hálózatra, csupán az ingatlan saját villamos rendszerére. Ilyen rendszer kiépítéséhez szükségünk lesz napelemes töltésvezérlő, illetve akkumulátor szett és szinuszos inverter beszerzésére. Az akkumulátor technológiák ára, élettartama és alacsony hatásfoka végett javasoljuk a központi villamoshálózat segítségével elraktározni az adott pillanatban felesleges energiát. Éves elszámolás alapján szinte díjmentesen tárolhatja az energiát a hálózaton.

 • Mekkora az éves energiafogyasztásunk?

  Ehhez meg kell határoznunk az éves energiafogyasztás mennyiségét, kalkulálva a későbbiekben történő fejlesztésekkel, korszerűsítésekkel, mint klíma, vagy villanyfűtés kialakítása, mivel ezek jelentősen befolyásolják a fogyasztás mértékét. Ezt mindenképpen érdemes alaposan átgondolni és inkább egy kicsit túl becsülni a fogyasztásunkat. Ha alul becsüljük, akkor a beépített inverterek a későbbi bővítést csak bizonyos mértékig tolerálnak. Ennek eredményeként a szükséges bővítés akár egy új rendszer telepítését is jelentheti számunkra, ami növeli a költségeinket.

 • Mennyi áramot termel a napelemes rendszerünk?

  A napelemek tájolása a napelemrendszerek egyik legkritikusabb pontja. A helytelenül megválasztott tájolás eredményeként a napelemrendszer jelentősen kevesebb villamos energiát fog előállítani, mint amennyit optimális tájolás esetén tudna. A legoptimálisabb a 30-35 fokban döntött, déli tájolású, árnyékoltság mentes tető. Természetesen az ilyen felület a meglévő házak esetében nagyon ritka, de új ház tervezése során érdemes erre törekednünk. A gyakorlati esetekben az mondható, hogy dél-kelet és dél-nyugat közötti tájolás még kiválóan megfelel napelemrendszer telepítésre a már meglévő házak esetében. A megfelelő minőségű napelem panel esetén évente átlagosan 1 100 kWh áramot termel. Az 1 kW rendszerméretű napelemmel megtermelhető energiamennyiség 1 100 kWh éves szinten, kalkulálva természetesen a napsütéses órák számával, a felhőzöttséggel és az egyéb veszteségekkel. Ez a példa 100 %-os hatékonyságot feltételez, ami különböző mértékben változhat a tető tájolása és más egyéb tényezők alapján. Amennyiben a tetőnk nem idális tájolású, akkor veszíthetünk az ideális hatásfokból ilyen módon: Dél-keleti és Dél-nyugati tájolásnál: 95 %Keleti és Nyugati tájolásnál: 80 % Vízszintesen: 90% Függőlegesen: 50%-70%. Amennyiben nem tudjuk a pontos éves energiafogyasztásunkat, akkor a kiváltani kívánt havi villanyszámlából is megkaphatjuk a szükséges rendszerméretet ideális tájolás esetén. Havi villanyszámla 37,7 Ft/kWh*12 hónap/1100 h =Rendszerméret (kW)

 • Mire kell még figyelnünk tervezéskor?

  Számolnunk kell azzal, hogy a tetőn hány darab napelemes panel helyezhető el, vagyis hány nm hasznos területtel rendelkezünk. Egy panel átlagosan 1,7 m2 helyet igényel. A lakossági rendszerek 2 kW és 7 kW között fogyasztás körül mozognak havonta. Ezek havi 7 000 – 25 000 Ft közötti villanyszámla kiváltását teszik lehetővé. Amikor eldöntöttük, hogy napelemeket szeretnénk, első lépésként érdemes a rendszer kiépítésére vonatkozóan online kalkulátorunk segítségével ajánlatot kérni. Nem könnyű feladat pontosan kiszámolni egyedül szakember segítsége nélkül, hogy adott háztartáshoz mekkora napelemes rendszerre van szükség. Kalkulátorunk segítségével azonban egyszerűen gyorsan, otthona kényelméből kiszámolható az Ön számára szükséges rendszerméretet. Fontos, hogy ez a lépés még semmiféle megrendelési kötelezettséget nem von maga után. A pontos és részletes adatok birtokában Ön dönti el, hogy igényli e a szolgáltatásunkat. További kérdés esetén keress kollégánkat bizalommal, az ismert elérhetőségeink egyikén.

Gyakran ismételt kérdések

A napelem elektromos energiát állít elő, míg a napkollektor az épület melegvíz ellátásában nyújt hasznos segítséget.

A napelem rendszer részei:
      – napelem panelek: egyenáramot állít elő a fény segítségével. Teljesítményét kWp-ben mérik.
      – inverter: váltóárammá alakítja át a megtermelt egyenáramot
      – tartószerkezet: a panelek elhelyezéséhez szükségesek a megfelelő felületen
      – vezetékek, egyéb kiegészítők ( pl. tűzbiztonsági kapcsoló)
      – advesz óra: a rendszerből levett és oda feltöltött energia mennyiségét méri kWh-ban.

A.: Kérdés: Mit jelent a napelem paneleknél a kWp? Nem kWh a helyes megnevezés?
Standard mérési körülmények között (1.000 W/m2 besugárzott energia és 25 C° modulhőmérséklet) leadott maximális teljesítménye egy napelem panelnek.
Váltószáma a Wp. Napjainkban rengeteg féle létezik, talán a legelterjedtebb jelenleg a 280 Wp-es panel. 

Változó, a panelek egyenkénti teljesítményétől függ. Négy darab 250 Wp-es panel = 1 kWp.

Visszatáplálásos és sziget üzemmódú rendszereket különböztetünk meg.A két rendszer a megtermelt áramfelesleg tárolásában különbözik.
Előbbi esetében a szolgáltató hálózatába visszatöltött energiát maga a rendszer használja fel máshol. 
Sziget üzemmód esetében nekünk kell gondoskodni a többlet energia tárolásáról, hogy később felhasználhassuk.

A rendszer termelése az alábbi tényezőktől függ:
– napelem rendszer nagysága
– ingatlan földrajzi elhelyezkedése
– tető elhelyezkedése: dőlésszög, irány
Ezen tényezőktől függ, hogy 1 kWp napelem hány kWh energiát termel egy évben. Szélsőséges esetekben hazánkban ez 800-1150 kWh között mozog.

A megtérülés 2 tényező függvénye: a.: befektetett összeg és b.: várható hozam.Készpénzes fizetés esetén a várható megtérülési idő kisebb rendszerek esetében 10-15 év. 
Egy 7000 Ft-os villanyszámla esetében a beruházási érték kb. 1.300.000 Ft. Megtérülés= 1.300.000/7.000 = 186 hónap=15 év 6 hónap
MFB0 pályázat esetén ugyanerre a számlára a beruházási érték lecsökken kb. 200.000 forintra. A hozam csak 2000 forint lesz, mert marad egy 5000 forintos törlesztő a villanyszámla helyett.
Megtérülés= 200.000/2000=100 hónap = 8 év 4 hónap.

Egy napelem rendszer telepítéséhez a mindenkori szolgáltató engedélyére van szükség. Más engedély nem szükséges.
A szolgáltató mérlegeli, hogy a telepített inverter csúcsteljesítményét maradéktalanul be tudja-e fogadni. Ha igen, akkor hozzájárul. 
Ha nem tudja befogadni teljes egészében, akkor feltételekhez kötheti a telepítés engedélyezését.
Jó eséllyel éppen ezért nem lesz sosem minden házon napelem, bár törekszünk rá.

Alapvetően mindenhol egyforma az ügymenet, eltérés a bekérendő dokumentumok időbeni sorrendjében van. Ez elhanyagolható különbség, a folyamat tulajdonképpen azonos.

A cél minden napelem rendszer telepítése során az, hogy NE termelődjön plusz energia, minden megtermelt kWh energia kerüljön felhasználásra.
Ennek ellenére megtörténhet, hogy keletkezik többlettermelés.
Ebben az esetben a szolgáltató a jogszabályban meghatározott módon fizeti meg az ellenértéket. Ez általánosságban a mindenkori nagykereskedelmi ár, ami töredéke a fogyasztók által fizetett árnak. 
A különbséget a fogyasztást terhelő adók és a szolgáltató haszna adják.
Ezért könnyű kiszámolni, hogy nem érdemes többlettermelésre berendezkedni, mert a többlet megtermeléséhez szükséges többlet rendszernagyság befektetési értéke jó eséllyel sosem térül meg.

Természetesen megoldható. A pozitív válasz függvénye a fogyasztáshoz rendelt megfelelő méretű napelem rendszer. Meg persze a szükséges terület biztosítása tetőn, vagy tetőn kívül.
Hazánkban gyakoriak a tagolt tetőfelületek, ezek megnehezítik a napelemrendszer hatékony felhelyezését és kihasználását.

A napelem rendszernek a termeléshez fényre van szüksége. Szűrt fényben még képes dolgozni, de fizikai leárnyékolás esetében az árnyékba került terület nem dolgozik.
Egyes esetekben termelő helyett akár fogyasztóvá válhat. Egyes rendszerek képesek a probléma keretek közötti kezelésére, de attól még tény: ami árnyékban van, az nem dolgozik.

Normál esetben a napelem nem igényel külön villámvédelmet. Ugyanakkor az ingatlan biztosításába kötelezően fel kell venni a napelem rendszer kiegészítő biztosítását, ha kártalanítást szeretnénk probléma esetén.
Alapból elég jól védett a természeti csapásokkal szemben, a jégeső extrém méretben és erővel képes kárt okozni benne. A villám belecsaphat az épületbe, fordult már elő hasonló eset. A tűzbiztonsági kapcsoló szerepe ilyenkor számít, mert megakadályozhatja, hogy a túlterhelés károkozása továbbjusson épületen belülre.

Nagyon komoly biztonsági előírásoknak kell megfelelni a napelem panelek borításának. Jóformán csak a pont 90 fokban érkező, kellő nagyságú jégdarabok okoznak sérülést, a többi jó esetben elcsúszik az üvegen károkozás nélkül.
Gondoljunk bele, az autókban keletkező kár döntő többsége a karosszérián keletkezik, nem az autók ablakaiban.

A napelem panelekben nincs mozgó alkatrész, ami karbantartást igényelne.  A termelés figyelése, az attól való extrém eltérés mutathatja ki a meghibásodást.
Az esetleges meghibásodásról utólag kiderül, hogy esetleges szakszerűtlen felhelyezés, vagy külső behatás hatására létrejövő sérülés a kiváltó ok. 
Ilyen külső sérülést szenvedhet el a kábelezés azon része, amely hozzáférhető marad a patkányok, nyestek, egyéb kártevők számára.
Természetesen a kábeleket nem szabad huzamosabb ideig tűző napsütésnek kitenni, hogy kitartsanak azok is a panelek élettartamáig.

Meghibásodás esetén igen, illetve ha a teljesítmény 70% alá esik. Miután az általunk forgalmazott Amerisolar napelemre 30 év hozamgaranciát adunk a teljesítményre, jó eséllyel ezzel a kérdéssel nem kell foglalkoznunk.

A mai világban egyre inkább alapkövetelmény a hatékony energia felhasználás. Ezért az ingatlanokon egyre inkább elvárás a napelem rendszer megléte is.
Egyrészt a beruházás értéke abszolút módon növeli az ingatlan értékét.
Másrészről a ki nem fizetendő villanyszámla az, ami igazából jelentős értéknövelést jelent.
Egy 2,4 milliós rendszer kivált egy jelenértéken számított 20.000 ft-os villanyszámlát. 30 év hozamgarancia mellett jó eséllyel ez 7,2 millió ft ki nem fizetett villanyszámlát jelent erre az időszakra.
Nem számoltunk az áram árának emelkedésével, inflációval és a teljesítmény romlásával.
De akkor is látszik, hogy 2,4 M forint megfizetésével valójában több, mint 7 M forinttal növeltem az ingatlanom értékét.
Arról nem beszélve, mennyivel könnyebb értékesíteni magasabb áron egy korszerűsített ingatlant.

Első lépésben meg kell határozni a felhasznált energia mennyiségét. Ennek és az ingatlan elhelyezkedésének ismeretében határozható meg a szükséges rendszernagyság aránylag pontosan.
Tehát villanyszámlát elő és lehet elkezdeni kalkulálni, vagy hívjon minket telefonon!

Minden évben jön ki valamilyen támogatás a korszerűsítésre. Lakosság számára ez most az MFB0 program keretében valósítható meg. KKV-k részére kétféle pályázat is meghirdetés előtt áll, a felhasznált energia mennyiségétől függően.

SZÁMOLJA KI MEKKORA NAPELEM RENDSZERRE VAN SZÜKSÉGE!

Napelem kalkulátorunk segítségével most 1 perc alatt megtudhatja, hogy mennyibe kerül egy Ön számára ideális napelem rendszer, mellyel örökre lenullázhatja villanyszámláját! Próbálja ki kalkulátorunkat most, ne várjon napokat, vagy heteket egy ajánlatra.

Minden jog fenntartva © 2020 | Készítette: